Aici asculti numai Hituri
METRONOM FM - Best Hits Music
Metronom FM este radioul care se asculta, nu este radioul care se aude !
on air

Legenda continua...

Cel ce ne-a dat nume

Era pe la începutul verii anului 1991...
Faceam încă parte din echipa care înfințase în mai 1991, Radio Paradox. Am primit la redacție vizita domnului Cristian Mititelu (care era la acea vreme directorul Redacției în limba Română a BBC World Services). Eram onorat să avem un asemenea oaspete în micuța noastră redacție aflată în casa liftului, la Casa Științei și Tehnicii (Casa Tineretului). Am fost și mai onorat atunci când domnul Cristian Mititelu mi-a făcut propunerea de a colaborara. Urma să retransmitem la postul nostru de radio buletinele de știri BBC și emisiunile realizate în studiourile de la Londra, emisiuni în limba română, firește. Eu am acceptat propunerea, pentru că realizam ce mare oportunitate se întrevedea pentru noi și am avut dreptate. Partenerul meu de la aceea vreme însă nu a fost de acord și asta a făcut să ma gândesc că trebuie să ne despărțim. Atunci mi-a încolțit ideea să pun bazele unui nou post de radio...
În acea vreme aproape toți amicii mei se apucaseră să facă bișniță cu rulmenți, cuie, țoale ieftine si tot felul de acareturi de prin Turcia, fosta Iugoslavie sau Ungaria. Era un fenomen de capitalism primitiv. Nu se mai muncea în Mioriţa. Aproape toţi plecaseră să se căpătuiască.
Naivul de mine, aveam idealuri... să pun pe picioare un nou post de radio. Mărturisesc că mi-a fost greu, dar am avut câţiva prieteni care au crezut în ideea mea.
Cum toate trebuie să poarte un nume, după multe căutări, propuneri și sugestii, într-un final am hotărât ca postul de radio ce urma să se nască să poarte numele - Metronom în amintirea lui Cornel Chiriac și emisiunii sale de la Europa Liberă. Așa avea să se numească postul ăsta de radio, (caruia unii nu i-au dat nici o şansă de supravieţuire, iar alţii încercau - în purul stil mioritic - să-i bagatelizeze existenţa). Vremurile au demonstrat că ei erau doar mioritici, pentru că au şi falimentat între timp, iar noi am continuat să existăm...
În vremurile de tristă amintire puține lucruri ne dedeau speranțe...
Cornel Chiriac realiza o emisiune pe care o așteptam cu sufletul la gură. Metronom era probabil cea mai aşteptată şi îndrăgită emisiune, pentru generaţia noastră, pe care o puteam asculta, la Europa Liberă.
Ne-am străduit vreme de trei decenii să păstram ilinia unui radio de calitate, să rămânem "verticali" chiar şi în vremurile când prostituția intelectuală a atins chiar și muzica. Nu ne-am aliniat la "manelizarea miortică" și nu ne-am adaptat vremurilor şi eu cred că am făcut bine.
Acum, după aproape un sfert de veactreizeci de ani, Legenda Metronom-ului merge mai departe...

Europa Libera...

Eram puștan când emisiunea Metronom, a lui Cornel Chiriac, la Europa Liberă, umplea camera mea mică. Ascultam cu ochii pe fereastră (ca nu cumva să avem musafiri "nepoftiti, cu ochi albastri"), ori de cite ori aveam ocazia s-o fac, sau luam tranzistorul Gloria și mă refugiam în spatele gradinii din spatele casei, aproape de liziera padurii. Ascultam la volum mic. Inegalabila muzică difuzată la Metronom-ul lui Cornel Chiriac, în acele vremuri, parcă îmi umplea sufletul de bucurie şi de speranţă că într-o zi, poate vom ajunge și noi să fim liberi... Noi cei din Miorița nu aveam acces la acea muzică. Radioul național difuza numai imnuri şi ode, preaslavind conducătorul. Nu întelegeam de ce nu puteam să ascult "liber" o emisiune, care promova muzica. Mai târziu am înţeles de ce... Ori de câte ori aveam ocazia, luam cu mine aparatul de radio (cu tranzistori - Gloria) şi mă refugiam aproape de liziera pădurii de lângă casă, pentru a "nu deranja" cumva... armonia sistemului. Aşa l-am descoperit pe Cornel Chiriac, cel care m-a inspirat, cu emisiunea sa, Metronom, ca după aproape 30 de ani de la mascarada din '89, să ducem mai departe legenda unui post de radio căruia Cornel Chiriac i-a dat nume - METRONOM FM.

George Chirca

Ipostaze cu Cornel Chiriac

suna-ne :
00.40.250.736788
urmareste-ne :